Bloodshock

Den andra delen i 'American Guinea Pig' är en skriftlig berättelse av Stephen Biro som sedan överlämnade manuset till regissören- och make-up artisten Marcus Koch och tillät honom göra den mest chockerande framställningen utav den. En liten besättning av extremt passionerade filmskapare samlas för att göra något de tror på och gör det bästa utav det. Omfamna dig själv och gör dig redo för en överhängande undergång, den förvridna och det effektivt kirurgiska slaktinslaget i 'Bloodshock'.

Precis som dess föregångare 'Bouquet of Guts and Gore', finns inte mycket av handling här heller. Vi tillmötesgår en man som under okända omständigheter har levererats till ett mentalsjukhus där han upprepade gånger torteras av en läkare som försöker skörda honom på blod; vilket blodet sedan skall fungera som en slags drog. Denna drog framställs genom endorfinerna som släpps ut under extrema förhållande till smärta.

Man hade hoppats på att Stephen Biro skulle fortsätta serien med något eget, men den påminner delvis om Guinea Pig's 'Devils Experiment' (1985) och 'Android of Notre Dame' (1989), med den lilla skillnaden i handlingen och att Bloodshock är tonad i svartvitt. Och kanske detta var ett sett för honom att förnya dessa två, men det är dock inget som framstår.

Att Bloodshock är framställd i svartvitt är förståeligt då Marcus Koch ville framhäva sitt konstnärliga uttryck, men det kan tyckas förstöra en del av dess framtoning. Det man vill se i Guinea Pig är just de röda färgerna, köttet och såren och styrkan av dess effekter, men tyvärr svävar den bort i en färglös dimma. Med detta sagt betyder det inte att du skall nonchalera filmen. För om du gillar gore finns det mycket av det, praktiska effekter serveras till dig av make-up artisterna Marcus Koch, Melanie Dean och Cat Bernier. I stället för avskurna ben, får vi mer detaljerade kirurgiska ingrepp, intrikata ledningar skär genom ben, kroppshåligheter öppnas upp, tänder plockas bort och ögon skärs ut och det är verkligen snyggt utfört.

Här finns också dialoger, om än minimalt, men vi får en god relation till varje karaktär på grund av att mannen (Dan Ellis) och kvinnan (Lillian McKenney) bygger upp ett slags kärleksförhållande genom att skicka anteckningar mellan sina celler. Detta ger en galen twist i historien och förvandlar den till en helt ny nivå.

Konceptet bleknar inte trots att den mestadels är färglös. Det finns en förståelse till att Biro och Koch framställde filmen på det viset. Främst för att undvika att imitera det som redan gjorts och delvis för att inte snubbla på den smala tråd den bygger på. Bloodshock innehåller väldigt starka och minnesvärda scener, och du får en stor dos med gore och splatter, men inte tillräckligt mycket för att vara en Guinea Pig film. Vad som där emot gör den unik ur sitt slag är att den är betydligt mer originell än sin föregångare, men vi får hoppas att våldet trappas upp till nästa film.

American Guinea Pig: Bloodshock (2015) on IMDb

Regi: Marcus Koch
Manus: Stephen Biro
Datum: 14 November 2015
Land: USA
Speltid: 98 minuter

Genrer: Skräck
Format: Blu-Ray
Bolag: Unearthed Films

Kommentarer